Михайло Перун: “25 років “Духовної мандрівки” на Радіо “Львівська хвиля” – це шлях постійних пошуків та змін”

Впродовж цих років програмою опікуються семінаристи Львівської Духовної Семінарії Святого Духа УГКЦ. Багато з цих семінаристів сьогодні вже є душпастирями та служать в найрізноманітніших ділянках життя нашої Церкви. У цьому інтерв’ю своїми спогадами поділився Михайло Перун, доктор наук соціальних комунікацій та викладач Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, що є засновником і першим ведучим релігійної радіопрограми на Радіо «Львівська хвиля».

– Пане Михайле, розкажіть, будь ласка, як зародилася ідея створення релігійної програми на Радіо «Львівська хвиля»?

– Вступаючи у Львівську Духовну Семінарію Святого Духа у 1992 році, я ще не мав й вісімнадцяти років. На той час діяло правило, що юнак, який бажав поступати до Семінарії, обов’язково мав мати вісімнадцять років. Саме тому мене направили навчатися на катехитичні курси Львівської Архиєпархії, що були організовані в тому часі. В період мого навчання на катехитичних курсах мої приятелі у Львові почали розвивати Радіо «Львівська Хвиля». До слова – це була перша незалежна радіостанція України. Вони запропонували мені створити релігійну програму на новоствореній радіостанції, щоб провадити на ній духовні бесіди та роздуми. Тому коли я завершив своє навчання на катехитичних курсах, з благословення Блаженнішого Мирослава-Івана Кардинала Любачівського, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви, а також за опіки отця Ярослава Чухнія, настоятеля храму Преображення Господнього у місті Львові, я започаткував релігійну програму на Радіо «Львівська хвиля» та був її редактором і ведучим.

– А коли саме програма почала виходити в ефір?

– Перша програма вийшла у грудні 1992 року. Перший період часу ми записували радіопередачі у пана Юрка Зелика, в нього в дома на бабінний магнітофон і, після цього, ще монтували цей запис, додаючи музичний матеріал. Протягом свого навчання у Семінарії я також продовжував цю працю. Між іншим, програмі «Духовна мандрівка», нещодавно виповнилось 25 років!

– Скільки часу тривали перші випуски радіопередачі? І розкажіть, чим Ви наповнювали ефір перших програм?

– Програма виходила щонеділі. Спершу вона тривала сорок хвилин, пізніше тривала одну годину. На великі свята, зокрема на Воскресіння Христове чи Різдво, ми мали ефіри тривалістю до чотирьох годин!

Варто зазначити, що на той час формат комерційних радіостанцій лише починав розвиватися в Україні, отож і програма перебувала в постійних пошуках та змінах. З часом в ефірі ми розпочали читання недільного Євангелія, після якого була коротенька проповідь. Далі в програмі ми розповідали про історію та життя Церкви, також про останні важливі події та новини. Велика увага приділялася інтерв’ю та звучанню як сакральної, так і сучасної духовної музики.

– Пане Михайле, ця програма виходила у прямому ефірі, чи Ви записували передачі для подальшої ротації в ефірі?

– На початках праці на Радіо «Львівська хвиля» ми записували цю програму. Десь через три роки праці в такому форматі програма почала виходити в прямому ефірі. Також варто зазначити, що за цей період нам вдалося взяти багато цікавих інтерв’ю у єпископів, священиків та науковців, що розповідали про різноманітні ділянки в житті церкви.

– Після Вас, програмою почав опікуватися отець Ігор Яців. Коли і чому Ви припинили співпрацю з Радіо «Львівська хвиля»?

– Наприкінці 1997 року я готувався до поїздки за кордон для продовження студій, тому почав шукати людину, якій зміг би передати цю радіопрограму. На той час я добре знав отця Ігоря Яціва, до якого і звернувся з відповідною пропозицією. Таким чином, після завершення моєї праці на радіо «Львівська хвиля», ведучим духовної радіопрограми став отець Ігор Яців.

Розмовляв: Богдан Романов,

Медіа-Центр Львівської Духовної Семінарії Святого Духа

Схожі записи