Василь Курилик «Страсті Христові»

Ця збірка викликала захоплення св. папи Павла VІ та Кир Йосифа Сліпого, бо була створена людиною, яка пережила глибоке навернення зі стану практикуючого атеїста і тому перейшла від глибоких особистісних терпінь і розпуки до змістовного духовно-морального життя. За словами Курилика у «Страстях» він намалював, ставлячи пункт проти пункту, любов і ненависть, конструктив і деконструктив, віру і забобони.

Василь/Вільям Курилик був Народним художником Канади, який літописно зобразив різнонаціональних емігрантів: українців, поляків, євреїв, французів, ірландців, ескімосів. Відтак, він єдиний художник українського походження твори якого постійно виставляються у Будинку Генерал Губернатора Канади – Rideau Hall (Ottawa). В Канаді про нього написано і видано 36 книг. Окремі з них публікувалися 18-ма мовах та виходили півміліонним тиражем річно.

Лектор: Христина Береговська (докторантка Львівської націон. академії мистецтв (ЛНАМ) є упорядником книги Страсті Христові за Матеєм Василя Курилика, яка вийшла друком 2018-го року; має текстову і ілюстративну частини, передмову о. Івана Дацка, наукові статті Х. Береговської та інших науковців Львівської Національної Академії Мистецтв.

Важливо, що видання «Страсті Христові» є першою книгою про мистецтво Курилика в Україні.

Книгу публікують чотирма мовами – українською, англійською, французькою та іспанською.

Лекція-презентація Христини Береговської

7 березня, 19.00

семінарія Святого Духа УГКЦ,

вул. Хуторівка, 35, конференц зал

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Схожі записи