Ватикан – приклад втілення цілісної екології

Світлана Духович – Ватикан

Енцикліка Папи Франциска Laudato si’ стала натхненням для багатьох проектів, здійснених Губернаторством Держави-Міста Ватикану в управлінні своєю територією. Про це в інтерв’ю для ватиканської газети «L'Osservatore Romano» розповів Генеральний секретар цього відомства єпископ Фернандо Верxеc Альcаґа.

Зменшити витрати й знизити рівень забруднення

Ці проекти, за словами єпископа, спрямовані на те, аби зменшити витрати різних ресурсів, таких як вода й електроенергія, та знизити викиди в повітря діоксиду вуглецю. З цією метою було встановлено сонячні панелі, світлодіодні освітлювальні прилади, які регулюють інтенсивність освітлювання відповідно до природнього світла.

Губернаторство намагається використовувати принципи дбання про навколишнє середовище та бережливості також і в сільськогосподарській діяльності, яка здійснюється виключно при папській резиденції в Кастель Ґандольфо, що поблизу Риму. Наприклад, догляд за виноградником та оливковим садом здійснюється завдяки технологіям, які не завдають шкоди ґрунтові й гарантують високу якість продукту.

Від сортування сміття до нових систем освітлення

Серед інших реалізованих проектів – сортування сміття майже у всіх ватиканських офісах й департаментах та нова система зрошення Ватиканських садів, що дозволяє економити воду.

Прикладом цілісної екології є також нова система освітлення в Сикстинській каплиці, що дозволяє заощадити 60% витрат та сповільнює старіння фресок, а також соборі святого Петра та на площі, де тепер заощаджується від 70% до 80% електроенергії. 

Схожі записи