“Завдання Церкви – бути місійною” владика Йосиф

Свою місійну діяльність Церква черпає зі слів Христа: “Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи”(Мт 28, 19). Окрім цього, Церква має говорити правду. Місійність, за словами владики, має свої особливості. Однак семінарійної програми для усвідомлення місійності є недостатньо. Саме для проведення навчання і опіки над мігрантами у 2008 році було створено пасторально-місійний відділ для праці з мігрантами.

На сьогодні діяльність охоплено у 149 країнах світу. “Ми, як церква, маємо забезпечити духовні потреби вірних, де б ми не були і скільки нас не було б” – зазначив Кир Йосиф. Зараз цей відділ називається пасторально-міграційним, бо служіння носить характер не як місіонери, а для мігрантів. На сьогодні здійснюється душпастирська опіка в 20 країнах світу.

Головним викликом є потреба креативного чоловіка, який дасть раду в умовах і з тими людьми, які поза рідним домом. “Священик є не тільки духовною людиною, але і тим, хто організовує різноманітне служіння: катехизації, відвідує лікарні, займається з молоддю, організовує свята тощо” – зазначив Преосвященний Кир Йосиф. Священики мають знати все і давати вичерпну відповідь на будь-яке питання. Найголовніше – бути глибоко духовною людиною, з чого почнеться вся інша діяльність. 

Є великі потреби, але мало можливостей для реалізації задумів. Саме тому владика наголосив на добрих роздумах щодо такого служіння і зазначив, що потреба у місійності дуже відчутна.

Окрім цього, владика розповів про душпастирство на теренах Київської Архиєпархії, про працю в ОАЕ та інших країнах. На кінець зустрічі о. Ігор Бойко подякував за візит та можливість поінформувати семінаристів з сучасним станом міграції в Україні та світі.