Слава страстям Твоїм, Господи!

Впродовж Страсної Седмиці вірні мають нагоду глибоко та спокійно роздумувати над тайною Христових страстей завдяки богослуженнях, які супроводжують цей тиждень та в яких Церква оспівує діло відкуплення. Впродовж цього тижня наша спільнота також мала нагоду роздумувати над хресним шляхом до Єрусалиму через реколекції, які попровадив Преосвященний Владика Володимир. Відтак, богослуження Страсного Четверга отці-настоятелі та брати спільно молилися зі своїми архиєреями та присутнім духовенством в Архикатедральному Соборі Святого Юра. 

Відтак, над подіями Страсної П’ятниці наша спільнота розважала через моління Царських часів та Вечірню з виставленням Плащаниці, яку провадили у семінарійному храмі. Роздумуючи над величчю Страстей Христа, кожен присутній мав нагоду почути глибокі слова стихир та змінних частин богослужень. На завершення богослужень, опісля виставлення Плащаниці, з духовним словом до присутніх звернувся о. Євген Станішевський, духівник семінарії. Головною думкою у проповіді був акцент на тому, що Бог чинить так, як буде добре, але не як бажає людина. Під хрестом присутні чекали чуда, аби Христос зійшов з хреста і тоді вони увірували б. «Сходження з хреста не вклинювалося у людську логіку, але Господь і по своєму сходженні хотів, аби людина взяла участь у тому ділі, яке Він робить, бо має бажання передати Свій досвід, бачення і розуміння людині. Важливо після наших молитов дочекатися хоч найменшого розуміння того, що Він робить» – зазначив отець. «Очікування учнів розлетілися на дрібні шматки, бо хотіли сидіти праворуч та ліворуч, сидіти на висоті, чванячись… але Господь показує їм важливу річ – хочеш, то проси, але спробуй дочекатися того, що Господь дає. Сьогодні дивимося на Того, Кого прокололи, аби ми могли побачити і зрозуміти, наскільки можемо, те, що Бог довершив для мене, сповнивши усі свої надії» – завершив отець. Як підсумок, о. Євген побажав стишитися і подивитися на свої успіхи та невдачі, переосмислячи те, що Він зробив для мене, відсунувши своє «Я», даючи Йому місце у своєму серці.

Опісля таких глибоких слів розважання, о. Ігор Бойко поблагословив братів на успішний від’їзд на великодні вакації і заохотив пережити тишу Страсної П’ятниці біля Плащаниці, в молитві та роздумах.

Більше фотографій можна переглянути тут – фото.