Close

Ще не зареєстровані?Зареєструватися на сайті.

lock and key

Ввійти на сайт Львівської Духовної Семінарії

Account Login

Реколекції з ігуменом Свято-Успенської Унівської Лаври

Субота, 23 Вересень 2017 р. Б.

У період з 20 до 23 вересня у семінарії відбувалися реколекції на початок навчального року, котрі провадив ігумен Унівського монастиря студійського уставу о. Ілля Мамчак.

Вже традиційно початок академічного року у нашій семінарії розпочався духовними реколекціями. Цьогоріч до нас завітав ієромонах Ілля, ігумен Унівської Свято-Успенської Лаври. Брати-семінаристи дізнавшись про це, сповнились невимовною радістю, адже отці-студити відомі як люди глибокої молитви, суворої аскези і надзвичайної посвяти Господеві. Отже, слухати протягом кількох днів духовні науки цього святця означало отримати надзвичайну можливість поринути у духовність християнського Сходу та діткнутися багаторічного досвіду богопосвяченого життя. Слова, котрі лунали із вуст о. Іллі містили в собі відгомін святоотцівської науки та дієву духовну силу завдяки поєднанню особливого хисту проповідника та мудрості душпастиря.

Щиросердечно дякуємо отцю-ігумену Іллі за присутність та духовну проповідь звернену до нас! Хай милість Божа буде над Вами по всі дні Вашого життя!

Пропонуємо вашій увазі вибрані цитати із духовних наук:

  • “Щоб збагнути цінність мовчання потрібно спробувати побути в мовчанці”;
  • “Людина може побачити свій гріх, але не може звільнитися від нього. Це можливо лише в Бога! Коли усвідомимо, що звільнити нас від гріха може лише Господь, тоді починаємо шукати спасіння в Ньому”;
  • “Коли наше серце починає довіряти Богу, то стає сильнішим, стійким перед обставинами життя; тоді наша душа стає сильніша за обставини життя”;
  • “За словами Ісаака Сирійського, «великі дари даються через великі випробування». Душа, яка неспосібна пройти великі випробування – неспосібна отримати великі дари”;
  • “Найбільшим людським пороком є гордість. Нашою зброєю є смирення. Христос є Смиренням, тому смиренна душа має в собі Бога”;
  • “Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать, як каже Писання. Без благодаті Божої марний всякий подвиг”;
  • “Господь бажає діяти у світі через людей. Це можливо тоді, коли людина дасть Йому місце у своєму серці”;
  • “Диявол найбільше боїться смиренного серця. Він утікає, бо там є Господь”;
  • “Гріх розділив людину в собі. Її ум став блукати по різних суєтних речах і задоволеннях”;
  • “Ум, який віддалений від Бога, віддаляє волю людини від Бога і приводить бажання в упадок. Такий ум стає полонений пристрастями, а вони спротивляють людину Богові”;
  • “Гріх змінив щось внутрі людини: їй стало бути комфортно без Бога. Гріх вимуровує мур між Богом і людиною”;
  • “Господь є Спаситель, бо дарує людині свободу від пристрастей, від гріхів”;
  • “Сумління – голос Божий. Можемо краще Його почути коли іспитуємо сумління”;
  • “Коли не слухаємо голосу сумління, то він тьмяніє, слабшає. Так втрачається здібність слухати Господа”;
  • “Коли вміємо слухати Господа, то підчиняємо свої плани Божим Планам”;
  • “Відтак, стаємо уважнішими, бо уважність є нашим сторожем перед пристрастями”;
  • “Коли ми неуважні, то ми наче дім без дверей і вікон. З такого дому радше більше виносять, аніж вносять. Так і з нашої душі починають зникати добрі думки, бажання, вчинки тощо”;
  • “Диявол має для кожного свої пропозиції: для праведного – праведні, для нечестивого – нечестиві! Тому не кожне «добре діло» від Господа. Однак, Божі пропозиції виховують в нас смирення і послух”;
  • “Наша молитва залежить від нашого життя, а не від нашої участі чи постави у храмі”.

Більше фотографій можна переглянути тут - фото.

Віталій Караман

Медіа-Центр ЛДС